Vintersegling på riktigt!

         

Den sextonde februari. Precis en vecka innan isen lade sig kring hamnarna på Dalarö. Gurra hade bestämt sig för att ge sin flickvän en oförglömlig födelsedagspresent, och det var dessutom en överraskning!

Länge såg det ut som att vi skulle få ställa in planerna, prognosen talade om vindbyar upp till 20 m/s. Men när datumet närmade sig stillade sig prognoserna och mötte oss med härliga 5-8 m/s med byar upp till 10 och avtagande på eftermiddagen. Och snö. Att segla när snön faller!

Sofie tappade hakan rätt rejält när hon fick veta att de skulle sova över i den båt som låg framför henne på bryggan där de stod och trampade i den decimetertjocka knarrande snön. Och att de sedan skulle ut och segla hela nästa dag! Jag hoppades för allt i världen att presenten skulle tas emot väl, så att inte hennes födelsedag skulle sluta med katastrof…

   

Men det visade sig att Gurra kände sin Sofie rätt väl. Hon kände sig snart som hemma ombord, och det kröp fram att hon seglat katamaran på tu man hand med Gurra och inte alls var helt novis som jag fått veta. I vilket fall tog hon sig an seglingen med liv o lust och när det pep i nere på Mysingen med 10-12 m/s och vi tillsammans tog in det andra revet såg hon fortfarande lika glad ut, och hon lärde sig snabbt.  Och Gurra mös. Måste erkänna att det gjorde jag också. Man FÅR ha det kul på jobbet!!

  

Vi seglade runt Ornö, och när vi kom ut på Jungfrufjärden efter en sväng runt Stora Husarn i dess norra ände kunde vi ana kvällssolen bakom molnen. Vilket ljus! Naturen stod oss bi.

På väg in mot Dalarö kom jag på att det kanske vore kul att meddela några vänner med utsikt mot Dalarö Ström att vi strax skulle defilera utanför deras fönster. Och vips så var de ute med kameror och drönare och snart trillade det in fina bilder på oss i det blå skymningsljuset!

Om vi frös? Njae – jag som hoppade runt och var aktiv som vanligt frös inte alls – inte värre än under en promenad eller skidtur. Värmaren stod på hela dagen i ruffen, så det gick fint att gå ner och värma sig. Och med flytoveraller och/eller många lager ull och fleece samt snowboots och mössa och bra isolerande skumdynor att sitta på (Claes Olssons knäskydd för bilmekaniker), klarade vi oss bra. Men Gurra och Sofie testade åkarbrasor och step-up i sittbrunnen framåt eftermiddagen. Det ska ju vara en sport att segla.

       

Foto: Roland Palm resp Fredrik Killian

När de klev av båten efter 8 timmar till sjöss, fick jag ett fint omdöme; “Du är den bästa kaptenen i skärgården!” (nåja, vi mötte inte en enda annan båt på hela dagen så det var ju inte så svårt…)


«

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *