Utveckla ditt segeltrim med Anna Drougge

segeltrim med anna drougge

Utveckla ditt segeltrim med Anna Drougge

Har du seglat mycket och känner att det är dags att utvecklas vidare och avkoda alla hemligheterna kring hur man får maximal fart på båten? Välkommen att hugga en av platserna på vår unika specialkurs i segeltrim!

Här går vi in på hur segel är konstruerade, pratar twist, spalt och bukdjup och får träna på spinnakersegling. Du får segla två olika båtar, både en mindre C55 och en 35 fots Linjett. Dina instruktörer är Anna Drougge, en av Sveriges mest framgångsrika kappseglare, i samarbete med Vind o Vattens grundare Birgitta Silfverhielm. 

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig maximalt om segeltrim för att kunna segla så effektivt som möjligt, oavsett om du vill kappsegla eller bara vill förstå segling på djupet. Du ska ha lång erfarenhet av segling och vi ser gärna att du seglat spinnaker tidigare. Kursen är intensiv och du behöver vara i god fysisk grundform. Du behöver inte ha några formella meriter, men du får mer ut av kursen om du har goda navigationskunskaper eftersom vi kommer segla både på öppna fjärdar och i relation till öar och andra hinder i skärgården. Innan du anmäler dig vill vi att du skriver till oss och motiverar varför du vill gå kursen, och berättar lite om din seglingsbakgrund.

Kursinnehåll

Kursen är indelad i tre delar, och omfattar två teorikvällar och tre hela dagars seglingspraktik. Den första delen är teoretisk: Under två kvällar i maj går vi igenom teorin kring segeltrim – en viktig grund att ha med sig till praktikdagarna. Den ena kvällen fokuserar vi på segling mot vinden, där du får viktiga insikter i hur seglen formas och anpassas till vindens styrka och riktning. Den andra kvällen ägnas åt undanvindssegling och du får bland annat lära dig om hur en spinnaker formas efter vindstyrka och vindvinkel med hjälp av bom, gajar, suggor och skot. De här teorikvällarna hålls digitalt, så du kan bekvämt ta del av dem hemifrån.

Del två är kurshelgens första dag, då du tillsammans med de andra kursdeltagarna får segla C55:or, mindre kölbåtar utrustade med storsegel, genua och spinnaker. Två och två får ni träna på segeltrim i praktiken med Anna som coach på vattnet. Vi avslutar med återkoppling till teorin.

Del tre är två hela dagars segling med Linjett 35, där alla trimfunktioner finns. Tillsammans intensivkör vi kryss och läns. Du får träna på spinnakersättning, trim under gång, gipp och nedtagning. På kryss får du testa att trimma segelplanet så effektivt som möjligt och lär dig tolka effekten av trimmet. Vi kommer förlägga seglingen så att du får träna under olika omständigheter och i olika vindstyrkor.

Kursen hålls bara en gång denna säsong, och är unik i sitt slag då de fyra deltagarna har två instruktörer till sitt förfogande och får segla två olika typer av båtar. Dessutom ingår två förberedande teoripass.

Kursmål

Denna kurs är framtagen helt med fokus på att segla snabbare och mer effektivt, och att få ut maximalt av båtens förutsättningar. Den leder inte till något intyg, utan är utformad efter Anna Drougges erfarenheter som framgångsrik kappseglare. Målet är att du efter kursen ska ha en fördjupad förståelse för vad du gör när du trimmar segel, och vara trygg och effektiv i hantering av spinnaker och andra försegel vid sättningar, nedtagningar och gippar. Mest troligt kommer du också att segla snabbare och mer effektivt och ha lärt dig en hel del om samarbete i båten.

Om båtarna och skepparna

Vi seglar på denna kurs två olika båttyper. C55 är en båt som blivit mycket populär inom kappsegling eftersom den är en lätt och rolig kölbåt som går att transportera på trailer. C55 kan seglas av två till fyra personer och har storsegel, genua och spinnaker. Vi hyr in dessa båtar från Dalarö Båtklubb speciellt för denna kurs.

Linjett 35:an Esmeralda II är Birgitta Silfverhielms båt, som är väl utrustad för att användas i kursens syfte. Förutom storsegel och 110% fock finns spinnaker, lättvindsgenua och en Code 1 ombord.

Läs gärna mer om våra båtar och våra instruktörer!

Boende och mat

Kursen hålls på dagtid mellan kl 9 och kl 17. Behöver du övernattning på Dalarö eller i närheten finns tips här. Vi tar paus för lunch och du kan ta med egen matlåda (det finns inte möjlighet att tillaga mat), eller beställa en lunchsallad genom Birgitta.

 

Välkommen ombord!

{

Seglarkurs steg 3 med Anna Drougge på Isola
Riktigt bra kurs med otroligt kompetenta ledare. Lärde mig enormt mycket och kan varmt rekommendera kursen seglarintyg steg 3!
04/09/2022

5
Matthias T
{

Vansinnigt kul och lärorik seglingskurs
Jag och min man har varit på 2 dagars privat seglingskurs med bästa Karin på Isola. Karin ledde oss genom kursen med stadig hand och tydlig kommunikation. Hon är en superinstruktör!!! Vi lärde oss massor och hade fantastiskt kul. Jag ser fram emot nästa gång 🙂
29/07/2022

5
img 9238
Malin C
{

Privat seglarkurs med Karin
Tonårsdöttrarna gick privatkurs med Karin på 36-fotaren Isola. Vilka fantastiska dagar de fick! Karin är engagerad, kunnig, pedagogisk och lugn. Helt otroligt vilken kompetensutveckling tjejerna fick, då nivån anpassades efter deras förkunskaper. De har nu en enormt stabil grund att stå på. Stort tack – kurser med Karin och Vind och Vatten rekommenderas varmt både for nybörjare och utvecklingssugna seglare.
25/07/2022

5
Seglarkurs på Isola
Dominique F
{

Seglarkurs steg 1 med Karin
Det var tre fantastiska seglingsdagar. Med en pedagogisk och inkännande skeppare som lärde mig massor. Rekommenderas varmt!
17/07/2022

5
IngMari C
{

Seglarkurs steg 2 med Ulrika
Ett fantastiskt sätt att lära sig mer om segling, manövrering av segelbåten, trimning av segel i olika seglingsätt. Samtidigt tid att njuta av seglingen och naturupplevelsen. Enastående bra skeppare med riklig erfarenhet och en entusiastisk coach för oss som seglade.
03/07/2022

5
Patrik S
{

Seglarkurs för nybörjare med Karin
Otroligt lärorikt och roligt. Mitt seglar-jag har fått självförtroende.
03/07/2022

5
Lisa E
{

Privat seglarkurs
Ulrika var en mycket trevlig skeppare som gav utrymme och självkänsla för oss nybörjare.
17/06/2022

5
Lennart och Eva
{

Seglingskurs steg 2 med Ulrika
En fantastiskt bra seglingskurs med världens bästa lärare!
12/06/2022

5
Jonna K
{

Toppenkurs!
Gått seglingskurs med Birgitta som ledare, kände oss fantastiskt väl omhändertagna och fick verkligen lära oss massor! Båten, planeringen, momenten i utbildningen, allt jättefint och väldigt genomtänkt. Kan varmt rekommendera Vind o Vatten för dig som vill lära dig segla!
15/05/2021

5
capture d’écran 2022 08 04 à 09.56.16
Petter T
{

Seglingskurs för nybörjare
Hade fantastiskt väder och en superbra instruktör. Hade turen med varierande vindar att förhålla oss till och strålande sol. Gick igenom många moment, väldigt lärorikt. Över förväntan!
20/05/2020

5
Nourdjan C

Information

Seglarkurs på avancerad nivå för mixad grupp, med en av Sveriges mest meriterade kappseglare. Kursen är unik i sitt slag då de fyra deltagarna har två instruktörer till sitt förfogande under större delen av tiden och dessutom får segla två olika typer av båtar. Två förberedande teoripass ingår.

Tid:
2 maj 19.00-20.30 seglingsteori, digitalt
9 maj 19.00-20.30 seglingsteori, digitalt
12 maj 9.00-17.00 segling med C55
13-14 maj 9.00-17.00 segling med Linjett 35

Plats:
Askfatshamnen och Vadviken i Dalarö

Pris per person:
9 355 kr för tre seglingsdagar och två teoripass

I priset ingår:

  • Lån av flytväst, vind- och vattentätt sjöställ med jacka och byxor samt seglarhandskar
  • Bränsle
  • Tid att öva – vi tar max fyra deltagare och garanterar att du får tillräckligt med tid för de olika momenten

Tillkommer:

  • Lunchmat. Antingen tar du med egen lunchlåda eller så kan du beställa lunchsallad från Dalarö Bageri för ca 170 kr/dag. Salladen bokas direkt med din skeppare.
  • Eventuellt avbeställningsskydd, 6 % av kurspriset.

Anmälan, senast 18 april:
Sista anmälningsdatum är den 18 april. Fyll i anmälningsformuläret här nedan, så skickar vi bekräftelse och betallänk på mail.

Anmälan Utveckla ditt segeltrim med Anna Drougge

11 + 8 =

Vi garanterar en kvalitet som tål att jämföras!

12-14 maj

Seglarkurs steg 1 mixad, Karin Modigh
Seglarkurs steg 2 mixad, Ulrika Lewander
Utveckla ditt segeltrim mixad, Anna Drougge

18 maj

Manövreringskurs för kvinnor, Birgitta Silfverhielm

19-21 maj

Seglarkurs steg 1 mixad med boende ombord, Thomas Bindzau
Seglarkurs steg 1 för kvinnor med boende ombord, Birgitta Silfverhielm

26-28 maj

Seglarkurs steg 1 mixad, Ulrika Lewander
Seglarkurs steg 1 för kvinnor, Karin Modigh

3-4 juni

2-dagarskurs nybörjare mixad, Karin Modigh

4-6 juni

Seglarkurs steg 1 för kvinnor, Ulrika Lewander

5-6 juni

2-dagarskurs fortsättning mixad, Karin Modigh

9-11 juni

Seglarkurs steg 1 för kvinnor med boende ombord, Karin Modigh
Seglarkurs steg 2 mixad med boende ombord, Birgitta Silfverhielm

14 juni

Manövreringskurs för kvinnor, Ulrika Lewander

16-18 juni

Seglarkurs steg 2 för kvinnor med boende ombord, Karin Modigh

1-3 juli

Seglarkurs steg 2 mixad, Ulrika Lewander

4-6 juli

Seglarkurs steg 1 mixad med boende ombord, Birgitta Silfverhielm

6 juli

Manövreringskurs för kvinnor, Ulrika Lewander

10-11 juli

2-dagarskurs nybörjare mixad, Birgitta Silfverhielm

24-25 juli

2-dagarskurs fortsättning mixad, Birgitta Silfverhielm

8-10 augusti

Seglarkurs steg 2 för kvinnor, Ulrika Lewander

11-13 augusti

Seglarkurs steg 1 för kvinnor, Birgitta Silfverhielm

15 augusti

Manövreringskurs för kvinnor, Ulrika Lewander

25-27 augusti

Seglarkurs steg 3 mixad med boende ombord, Thomas Bindzau

 

Hittar du inte en kurs som passar dig?

Boka en privat seglarkurs!