Seglingskurs – Steg 3

Seglingskurs – Steg 3

Seglingskurs – Steg 3

Spinnakersegling

Seglingskurs steg 3 – Avancerad

Endast ett tillfälle i år;  20-22 augusti.

Seglingskurs i Stockholms skärgård steg 3 – avancerad, för dig som har gått seglingskurs steg 2 eller har motsvarande erfarenhet, och har seglat ett tag. Under tre eller fyra dagar tränar vi på trimning av båt och rigg, spinnakersegling och mörkersegling.  Kursen genomförs utan att ni bor ombord med hänsyn till rådande pandemi. Ni är högst fyra deltagare per båt.

Vem kan gå kursen?

Denna seglingskurs är lämplig för dig som har seglat en del och kan hantera en båt självständigt under skiftande förhållanden, men som vill lära dig mer om att optimera seglingen på olika sätt.  För att få avlägga provet för Seglarintyg steg 3 ska du ha Seglarintyg steg 2 samt Kustskepparintyg, eller kunskaper motsvarande dessa intyg.

Kursinnehåll

Du lär dig mer om hur man planerar en seglingsrutt i ytterskärgården och vad som krävs för att segla dit. Vi repeterar kunskap om väder och säkerhet ombord och går igenom hur man trimmar seglen säkert för olika vindstyrkor och vindriktningar, inklusive spinnakersegling. Vi går igenom hur riggen kan trimmas för bästa säkerhet och fart. Kursen innehåller också en kvälls/mörkersegling, där vi seglar i fyrbelyst farled.

Under denna seglingskurs får alla gott om tid att öva på alla moment, och dessutom uppleva den vackra södra skärgården. Det är nära till många vackra platser som Huvudskär, Fjärdlång, Biskopsö och Utö.

OBS under tid då myndigheterna på grund av det rådande läget med Corona-viruset ställer krav på företag att minska smittspridningen kommer alla våra kurser att förläggas utan övenattning eller matlagning ombord. En av kvällarna kommer vi att segla till sent på natten. Det innebär att du behöver ha ett boende i land om du inte bor i närheten och kan ta dig hem med egen bil. Vi kan hjälpa till att tipsa om boenden att hyra på Dalarö och har även en liten gäststuga att hyra ut för 1-2 personer.

Kursmål

Målet med denna seglingskurs är att du ska klara av att självständigt hantera en normalstor segelbåt under olika väder- och vindförhållanden i alla delar av skärgården. Du ska kunna hantera din båt under segel i mörker, och du ska veta hur man sätter, seglar och tar ner en spinnaker. Du ska förstå riggens uppbyggnad och trimmöjligheter. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 3 och få intyget instämplat i NFB.s blå intygsbok. I den boken kan du sedan samla andra intyg på utbildningar inom båtvärlden som VHF-radiocertifikat, Radarintyg, Kanalintyg, Utsjöskeppare osv. När du har tagit Steg 3 kanske du vill fortsätta att utveckla din segling som kappseglare. Alternativt vill du fokusera på att segla längre bort. Vi kan tipsa dig om vägar att komma vidare.

Om båtarna och skepparna

Du seglar och bor på en välutrustad och mycket bekväm båt, 34-40 fot.

Den har gott om plats i sittbrunnen och under däck.

Våra instruktörer innehar sjöbefälsexamen klass 8.  Vi har lång erfarenhet av såväl skärgårdssegling som kappsegling och havssegling. Vi seglar våra egna båtar, så vi känner dem väl!

Det finns fullt utrustat pentry med ugn ombord. Vi har vind och vattentäta sjöställ att låna ut till alla deltagare liksom givetvis flytvästar. Sådant brukar man få stå för själv på andra seglingskurser, men vi är lite utöver det vanliga…

 

Information

Kursen startar kl 09.00 på Dalarö, Askfatshamnen, och avslutas den sista dagen på samma plats  kl 17.00. Kursen är mer intensiv än våra andra kurser och innefattar även kvälls/nattsegling.

Pris per person:

Tre dagar: 6595 kr

Bokningsavgift 1000 kr betalas i samband med bokning, faktura sänds därefter ut för slutbetalning.

I priset ingår:

Lån av uppblåsbar flytväst samt vind- och vattentätt sjöställ med jacka och byxor samt seglarhandskar

  • Bränsle
  • Instruktör
  • Kurslitteratur

Vi garanterar att du får tillräcklig tid att öva – vi tar maximalt fyra kursdeltagare.

Tillkommer:

  • Matkostnad för catering, ca 700 kr per person, betalas på plats (eller ta med egen mat)
  • Kostnad för examination, 350 kr – glöm inte ta med din blå bok (frivilligt att skriva provet så klart!)
  • Eventuellt avbeställningsskydd, 6 % av kurspriset

Avgiftsbelagd parkering finns.

Maila oss för att anmäla intresse. Bokningslänk kommer snart!