Seglingskurs – Steg 1

Seglingskurs – Steg 1

Seglingskurs – Steg 1

Seglingskurs steg 1 – nybörjare

Seglingskurs i Stockholms skärgård för nybörjare är kursen för dig som inte har seglat förut eller bara hängt med. Under tre eller fyra dagar går vi igenom grunderna i segling med kölbåt. Under pågående pandemi och tills vidare kör vi kurserna på dagtid, 9-17 varje dag, dvs ingen övernattning och ingen matlagning ombord. Max fyra eller fem deltagare, beroende på båtstorlek. Du kan efter kursen examineras för seglarintyg steg 1.

Vem kan gå kursen?

Detta är en nybörjarkurs, där inga förkunskaper krävs.

Kursinnehåll

Du lär dig att hantera båten under segel och för motor i skyddade vatten. Efter kursen har du tillägnat dig förståelse för hur segelbåten fungerar: du kan lova och falla, gippa och slå. Du har provat att manövrera och segla båten i olika situationer. Du har fått öva på att ankra, lägga till och lägga ifrån. Vi går också igenom säkerhet och man-över-bord övningar.

Du lär dig om hur man planerar sin seglingsrutt och hur man hittar en säker natthamn. Vi går igenom hur man hänger med på sjökortet och hur man tolkar en väderprognos.

Med max fyra deltagare på tredagarskursen hinner alla öva mycket på alla moment, och dessutom se en del av den fina södra skärgården. Här är det nära till många vackra platser som Mörtö Bunsö, Fjärdlång, Biskopsö och Utö. På fyra dagar får du ännu mer tid att öva på alla moment och att studera teori, och vi får se ännu fler platser i skärgården. Men huvudfokuset på våra seglingskurser är alltid att du ska lära dig att segla! Därför seglar vi ofta i cirklar och fram och tillbaka för att öva in olika manövrar.

Vi förlägger våra kurser till dagtid för att minimera smittspridning under rådande pandemi.

Kursmål

Målet med kursen är att du ska klara av att hantera en mindre segelbåt i skyddade vatten. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 1 och få intyget instämplat i NFB.s blå intygsbok. I den boken kan du sedan samla andra intyg på utbildningar inom båtvärlden som Förarintyg, VHF-radiocertifikat, Kustskepparintyg, Seglarintyg steg 2 och 3 osv. När du har tagit Förarintyget eller har motsvarande erfarenheter av navigation kan du fortsätta på Steg 2, fortsättningskursen i segling.

Om våra båtar och instruktörer

Du seglar en välutrustad och bekväm båt mellan 34 och 40 fot.

Våra instruktörer seglar och utbildar på sina egna båtar. Vi är alla erfarna seglare inom olika områden som skärgårdssegling, kappsegling och havssegling.

Ombord finns vind- och vattentäta sjöställ och bekväma flytvästar till alla deltagare. Sådant brukar man få stå för själv på andra seglingskurser, men vi är lite utöver det vanliga…

Läs mer om våra båtar!

Boende och mat

Hela kursen genomförs på dagtid, dvs du bor inte ombord i våra båtar. Vi förlägger våra kurser till dagtid för att minimera smittspridning under rådande pandemi. Vi kan hjälpa till att hitta boende på Dalarö eller i närheten, om du inte har möjlighet att bo hemma under kursen.

Lunch ombord under kursen tar du med själv eller beställer genom oss – vi samarbetar med lokala leverantörer av catering. Kaffe/te och någon form av fikabröd bjuder vi på.

Angående Covid-19 och våra deltagares säkerhet

Vi är måna om våra gästers och våra skeppares hälsa och kommer därför att vistas utomhus till allra största delen. Det är också därför vi för närvarande inte erbjuder seglingar med övernattning ombord. Vi kommer inte laga någon mat inne i båtarna eller vistas för många inne samtidigt – allt för att kunna hålla fysiskt avstånd och minimera smittrisk. Vi har särskilda villkor som gäller under rådande pandemi och som uppdateras med hänsyn till rådande regler. Kortfattat innebär det att du får boka om din plats om du skulle bli sjuk eller få symptom, om du gör det senast en vecka innan kursstart. Om du arbetar inom ett område där du kan beordras ställa in ledighet p g av pandemin, får du pengarna tillbaka alternativt så får du boka om din plats till senare. Fullständiga villkor skickas ut i samband med bokning.

 BOKA DIN PLATS HÄR OCH NU!

Välkommen ombord!

Så här gick det till på steg 1 kursen Kristi himmelfärdshelgen 2016 (Tack Sittbrunnen.se/Niklas Krantz för film och klippning!):

Information

Kursen startar kl 09.00 på Dalarö, Askfatshamnen om inget annat anges, och avslutas på samma plats kl 17.00 den tredje/fjärde dagen. Vi seglar varje dag t o r Dalarö. Avgiftsbelagd parkering finns.

Pris per person:
Tre dagar 5995 kr
Fyra dagar 7295 kr

Bokningsavgift 1000 kr betalas i samband med bokning, resterande belopp betalas senast 30 dagar innan kursstart.

I priset ingår:
Lån av uppblåsbar flytväst samt vind- och vattentätt sjöställ med jacka och byxor samt seglarhandskar
Bränsle
Instruktör
Kurslitteratur – skickas ut i förväg
Vi garanterar att du får tillräcklig tid att öva – vi tar maximalt fyra kursdeltagare (fem på vår stora 40-fotare).

Tillkommer:
Matkostnad, catering ca 160 kr/dag, frivilligt, betalas på plats

Kostnad för examination, 350 kr +50 kr för intygsbok om du inte redan har en (frivilligt att skriva provet!)
Eventuellt avbeställningsskydd, 6 % av kurspriset

Vi håller ungefär samma priser som andra seglarskolor och garanterar en kvalitet som tål att jämföras!

HÄR KAN DU SE KURSTILLFÄLLEN OCH BOKA DIN KURSPLATS!