Om våra skeppare och coacher

Välkommen att läsa mer om våra skeppare och coacher

Birgitta Silfverhielm | Ulrika Lewander | Thomas Bindzau  | Karin Modigh | Anna Drougge | Jonas Dolk | Kim Silfving | Cilla Johannisson

Birgitta Silfverhielm

Grundare och ägare av Vind o Vatten

Skeppare på Esmeralda II och seglingscoach på andras båtar

”Jag som driver Vind o Vatten heter Birgitta Silfverhielm. Jag har vuxit upp med segling, och haft skärgården från Arholma till Västervik som lekplats om somrarna sedan tidigt 60-tal. När jag flyttade hemifrån köpte jag mig genast en egen båt, och började drömma om vad som kunde finnas bortom horisonten. Som 25-åring gav jag mig iväg från Stockholm som besättning på en segelbåt med destination Västindien. Efter åtta månader var jag hemma igen, och ville bara fortsätta segla. Jag började som seglingsinstruktör för Båtägarskolan. Efter 18 kurssäsonger och fyra båtar, var det dags att starta något nytt och eget. Tankarna på att utveckla  en seglingsverksamhet utifrån mina egna erfarenheter tog form, och jag började hålla privata seglingskurser för familjer och grupper. Ur detta utvecklades så småningom även ren charter och en- och flerdags nöjes- och semesterseglingar för familjer och grupper. Jag ville erbjuda ett personligt möte där kundens individuella behov fick styra.

År 2008 köpte jag Esmeralda II. Linjett 35 är en riktig kvalitetsbåt som klarar de högsta krav på komfort, seglingsegenskaper och trivsel.”

Birgittas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • STCW 95 Basic Safety
 • Utsjöskepparexamen
 • Oceanskepparexamen
 • Maskinbefälsexamen klass VIII
 • Av NFB auktoriserad förhörsförrättare för Seglarintyg steg 1-3 samt Förarintyg

Birgitta har gedigen och mångårig erfarenhet av såväl långfärdssegling som skärgårds- och kappsegling. Hon har även varit frivillig sjöräddare i Svenska sjöräddningssällskapet och säkerhetsansvarig för station Dalarö.

 

Ulrika Lewander

Skeppare på Terezza och seglingscoach på andras båtar

Ulrika Lewander – med sitt lugna och trygga sätt lär Ulrika ut segling utifrån Vind och Vattens pedagogik.

”Alla borde kunna ha möjligheten att få uppleva segling och skärgården. Sjön och havet är frihet för mig och att tyst glida fram genom vattnet med fulla segel förstärker den frihetskänslan. Jag älskar att coacha och lära ut nya kunskaper och få möjligheten att dela med mig av mina seglingskunskaper känns fantastiskt. Idag skeppar jag en Arcona 36 som har tagit mig runt större delen av Sverige samt till Åland och Bornholm. Varje säsong innebär nytt lärande och nya erfarenheter, man är aldrig färdig och det är en av tjusningarna med segling.”

Ulrikas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Kustskepparen samt VHF intyg
 • Tidigare sjöscoutledare- lärde ut all hantering av mindre kölbåt till ungdomar, ledde två ungdomseskadrar
 • 20 års seglingserfarenhet
 • Eskaderledare till bland annat Gotland och Bornholm
 • Lång erfarenhet som ledare och coach i yrkeslivet

 

ulrika skepparbild

Thomas Bindzau

Skeppare på Shere Khan och seglingscoach på andras båtar

Thomas seglar i likhet med Birgitta en Linjett 35. Han är en äventyrare, sjöscoutledare och en fantastisk coach. Han gillar att ta sina gäster till nya platser – både fysiskt och mentalt – när det gäller att lära ut segling och att uppleva skärgården.

Thomas älskar också att kappsegla. Han har nyligen börjat med shorthand-kappsegling, alltså en form av kappsegling där man är bara en eller högst två ombord. Rätt häftigt tycker vi! 

Som seglingscoach och skeppare är Thomas lugn till sitt sätt och nyfiken på vad deltagarna vill lära sig och uppnå under kursen. Han är genuint intresserad av att se människor växa och utvecklas och att upptäcka seglingens mysterier och hemligheter. 

Med chartergäster ombord är Thomas en generös guide till skärgård och segling och får alla att trivas.

Thomas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • Utsjöskepparexamen
 • Av NFB utsedd examinator för Seglarintyg 1-3
 • Livslång seglingserfarenhet
 • Kappseglingserfarenhet, havskappsegling och shorthanded-segling

 

Karin Modigh

Skeppare på Isola

Karin trivs lika bra på en vindsurfingbräda som när hon korsade sydkinesiska havet med Ostindiefararen Götheborg, men hemmavattnen är och förblir Stockholms skärgård. Framför allt trivs hon när hon får hjälpa nya människor att upptäcka seglingen och öppna dörren till de fantastiska naturupplevelser som väntar bland kobbar och skär! Karin är en nyfiken livsnjutare som sällan säger nej till ett äventyr.

Ombord på Beason 36:an Isola håller Karin kurser och tar emot gäster för seglingsturer. Hon seglar även gärna på franska!

”Bandet till seglingen, skärgården och havet knöts som sjuåring i optimistjollen och följde mig under hela uppväxten via större och större båtar upp till seglingsskutor. Som student köpte jag min egen 28-fotare tillsammans med två tjejkompisar och satte av på äventyr inom- och utomskärs. Jag började också hålla kurser ombord på min segelbåt. Sedan dess har det blivit långseglingar både med egen och andras båtar i Östersjön, runt Sveriges kuster och i franska vatten. Jag bor sedan tio år i Paris och på sistone har jag även lärt mig vindsurfa i Bretagne och börjat träna match race i Medelhavet.

Min drivkraft är att få dela med mig av det jag brinner för i mötet med olika människor. Seglingen har gett mig självförtroende, ödmjukhet och ett meditativt lugn, kombinerat med utlopp för äventyrslustan och nyfikenheten. Det finns ständigt nya saker att lära sig och upptäcka, inte minst i Stockholms skärgård! Det är en fantastisk naturvärld och seglingen där är mer tillgänglig än de flesta tror. Att få hjälpa till att öppna den dörren, och att utifrån de individuella förutsättningarna få människor att växa och upptäcka sig själva i relation till seglingen och hanterandet av båten, är en alldeles speciell känsla.”

Karins utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • Maskinbefälsexamen klass VIII
 • Har tidigare varit seglarinstruktör i Båtägarskolan och på Sjöhistoriska museet
 • Erfarenhet som ledare och coach från sitt yrkesliv som koreograf, regissör och danspedagog
Karin Modigh
Anna Drougge

Anna Drougge

Seglingscoach på andras båtar

Anna Drougge – vår mesta seglare. Anna satsar det mesta av sin tid vid sidan av lönearbete på att kappsegla. Hon har tidigare deltagit i två Volvo Ocean Race, som trimmer, segelmakare och vaktkapten. Numera är det shorthandedsegling som gäller – dvs lite mindre båtar som seglas på, oftast, två personer.

Anna brinner för att dela med sig av sina kunskaper om segeltrim och effektiv segling. I mån av tid coachar hon gärna andra som vill lära sig mer om avancerad seglingstrim och att maximera farten i båten. Coachingen sker på din egen båt.

Annas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Två Volvo Ocean race, med EF Education 1997-98 och Amer sports Too 2001-02
 • Flera förstaplaceringar i Gotland Runt varav två i DH-klassen (Double handed)
 • Tidigare segelmakare på North Sails

Jonas Dolk

Seglings- och motorbåtscoach på andras båtar

Jonas Dolk är en passionerad seglare som bor i skärgården och tillbringar flera månader varje år bland öarna. Han är en erfaren coach och ledare.

Jonas har erfarenhet från kappsegling i alla typer av båtar, de senaste tio åren  mestadels från double handed-kappseglingar. Han älskar att dela med sig av sin kunskap om avancerad segeltrim, men han är också expert på alla tekniska aspekter kring båtar. Han är även vår motorbåtscoach!

Jonas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • 30 års erfarenhet av kappsegling i alla typer av båtar, från små katamaraner till båtar upp till 60 fot
 • Flera podiumplatser och SM-guld i segling
 • Båtbyggare, kompositexpert, designer och ingenjör
Jonas Dolk
Kim Silfving sailing coach

Kim Silfving

Seglingscoach på andras båtar

Kim Silfving har seglat så länge han kan minnas. Han är en mycket erfaren skeppare och coach i alla typer av segling, men framför allt kappsegling, och han älskar att dela med sig av sin kunskap till andra seglare.

”Jag växte upp på min pappas träbåt och tillsammans cruisade vi Stockholms skärgård upp och ner. Vi började kappsegla tillsammans redan när jag var sju år och några år senare så började jag fördäcka på andra kölbåtar.

Jag och några kompisar ville segla mer och tillsammans köpte vi en J/80. Vi tränade och tävlade regelbundet under 5 år, både bankappsegling och offshore. Vi utvecklades, skrattade och lärde oss mycket under de åren. När båten såldes tog jag chansen att gasta på olika båtar, team och positioner.

När barnen anlände i mitt liv tog cruisingen och familjeseglingen över. Tre båtar har passerat under de senaste fem åren, en Cayenne 42, en Beneteau first 40.7 och  nu senast en Baltic 51 – en 20 tons skönhet som vi seglade hem från södra Portugal 2021. Den stora planen och drömmen är att segla henne jorden runt.

Parallellt med mitt huvudsakliga yrke som fotograf inom film och tv, så har jag jobbat som skeppare i Medelhavet, coachat event- och företagssegling samt hållit kurser i skärgårdssegling och livet ombord. Jag har även hållit mer avancerade kurser inom trimning och spinnaker.”

Kims utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • Oceanseglarintyg
 • VHF, AIS och radar
 • Sjukvård och livräddning

Cilla Johannisson

Seglingscoach på andras båtar

Cilla har många sjömil i kroppen och mer än 35 års erfarenhet som skeppare på egen båt. Hon är en uppskattad pedagog som ser som sitt ”mission” att peppa och höja självförtroendet hos andra kvinnor på sjön! Cilla är en av våra två coacher i Göteborgs-området.

”Jag föddes i juni och hängde redan första sommaren i taket på pappas båt, han fäste helt enkelt upp barnvagnsinsatsen. På den vägen är det! Jag lärde mig allt jag kan om segling av pappa på hans Reimersritade havskryssare Blue Peter, vid namn Galejan3. Jag och min bror tog över Galejan i 20-årsåldern, vi ägde henne tillsammans i 15 år och bytte därefter upp oss till en Svan36 i trä. Jag har slipat och lackat mycket i mitt liv och insett hur kär man faktiskt blir i en båt, båten blir en naturlig familjemedlem.

Under åren har jag lärt ut segling på barnkoloni, seglarskola i våra egna båtar samt utbildat vänner i seglingens ädla konst. Jag är lärare i grunden och är väldigt pedagogisk när jag utbildar, jag sätter trygghet och säkerhet först i alla lägen. Ingen får känna sig obekväm och rädd på den båt jag skeppar eller är ombord på för dagen.

Jag har skeppat på eskader några gånger i Medelhavet och varit aktiv inom She Captain samt GQSS i Göteborg. Min häftigaste segling var från Skottland till Svalbard. 

Att få kvinnor att förstå vad de faktiskt kan ombord är lite av mitt ”mission”. Många åker med år efter år och inser inte vilken kunskap de besitter!”

Cillas utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Förarintyg
 • Eskaderledare i Medelhavet
 • Många års erfarenhet som seglarlärare för barn och vuxna
 • Pedagogisk kompetens från sitt yrke som lärare
Cilla Johannisson seglingscoach