Om våra skeppare

Om våra skeppare

Om våra skeppare

”Jag som driver Vind o Vatten heter Birgitta Silfverhielm. Jag har vuxit upp med segling, och haft skärgården från Arholma till Västervik som lekplats om somrarna sedan tidigt 60-tal. När jag flyttade hemifrån köpte jag mig genast en egen båt, och började drömma om vad som kunde finnas bortom horisonten. Som 25-åring gav jag mig iväg från Stockholm som besättning på en segelbåt med destination Västindien. Efter åtta månader var jag hemma igen, och ville bara fortsätta segla. Jag började som seglingsinstruktör för Båtägarskolan. Efter 18 kurssäsonger och fyra båtar, var det dags att starta något nytt och eget. Tankarna på att utveckla  en seglingsverksamhet utifrån mina egna erfarenheter tog form, och jag började hålla privata seglingskurser för familjer och grupper. Ur detta utvecklades så småningom även ren charter och en- och flerdags nöjes- och semesterseglingar för familjer och grupper. Jag ville erbjuda ett personligt möte där kundens individuella behov fick styra.

År 2008 köpte jag Esmeralda II. Linjett 35 är en riktig kvalitetsbåt som klarar de högsta krav på komfort, seglingsegenskaper och trivsel.”

 

Skepparens utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • STCW 95 Basic Safety
 • Utsjöskepparexamen
 • Oceanskeppar examen
 • Maskinbefälsexamen klass VIII.
 • Av NFB auktoriserad förhörsförrättare för Seglarintyg steg 1-3 samt Förarintyg

Birgitta har gedigen och mångårig erfarenhet av såväl långfärdssegling som skärgårds- och kappsegling. Hon har även varit frivillig sjöräddare i Svenska sjöräddningssällskapet och säkerhetsansvarig för station Dalarö.

 

Eva Söderstedt – som gärna ensamseglar sin 40-fotare –  älskar att lära ut segling till nybörjare och att få människor att känna sig trygga på sjön.

Men Eva har även andra kvalifikationer – hon är vår motorbåtscoach, och vi är stolta och glada över att kunna erbjuda en kvinnlig coach i att manövrera och köra motorbåt. Eva har erfarenhet av många olika typer av båtar och älskar att coacha människor och bidra till personlig utveckling och kompetens. Hon är också en expert på skärgårdsnavigation och en mästare inom allt praktiskt och tekniskt på en båt. En levande och seglande kunskapsbas för sann skärgårdssegling!

Skepparens utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • Mångårig erfarenhet som befälhavare på olika typer av motorbåtar och segelbåtar
 • Håller praktikpass i navigation, dager- och mörkerpraktik
 • Charterskeppare utomlands för grupper

Thomas Bindzau seglar i likhet med Birgitta en Linjett 35. Han är en äventyrare, sjöscoutledare och en fantastisk coach. Han gillar att ta sina gäster till platser – både fysiskt och mentalt – när det gäller att lära ut segling och att uppleva skärgården.

Thomas älskar också att kappsegla. Han har nyligen börjat med shorthand-kappsegling, alltså en form av kappsegling där man är bara en eller högst två ombord. Rätt häftigt tycker vi! 

Som seglingscoach och skeppare är Thomas lugn till sitt sätt och nyfiken på vad deltagarna vill lära sig och uppnå under kursen. Han är genuint intresserad av att se människor växa och utvecklas och att upptäcka seglingens mysterier och hemligheter. 

Med chartergäster ombord är Thomas en generös guide till skärgård och segling och får alla att trivas.

Skepparens utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • Utsjöskepparexamen
 • Av NFB utsedd examinator för Seglarintyg 1-3
 • Livslång seglingserfarenhet
 • Kappseglingserfarenhet, havskappsegling och shorthanded-segling

 

Annika Kollén, ”Annika med kollen”, äger och skeppar Ars Amandi, vår största båt. Hon är en riktig sjövarg, med massor av erfarenheter i bagaget. Hon har varit chef för SSRS sjöräddningsstation i Vaxholm, där Ars Amandi också har sin hemmahamn. Annika seglar året runt, med sin man som hon alternerar skepparskapet med, och ofta med gäster ombord. Säkerhetstänket är självklart i fokus hos Annika och tack vare hennes gedigna erfarenhet kan hon också ta med gäster ut på äventyr i skärgården året runt. Annika utstrålar gästfrihet och generositet och älskar verkligen att segla och få sina gäster att må bra oavsett utmaningar och väder.

Skepparens utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Sjöbefälsexamen klass VIII
 • STCW 95 Basic Safety
 • Utsjöskepparexamen
 • Diverse utbildningar genom SSRS

Annika har länge varit stationschef och skeppare inom SSRS, Svenska Sjöräddningssällskapet och brinner för säkerhetfrågor till sjöss. Hon har  gjort flera atlantöverfarter som leveransskeppare av större segelbåtar och har därmed stor erfarenhet av oceansegling.

Anna Drougge

Anna Drougge – vår mesta seglare. Anna satsar det mesta av sin tid vid sidan av lönearbete på att kappsegla. Hon har tidigare deltagit i två Volvo Ocean Race, som trimmer, segelmakare och vaktkapten. Numera är det shorthandedsegling som gäller – dvs lite mindre båtar som seglas på, oftast, två personer.

Anna brinner för att dela med sig av sina kunskaper om segeltrim och effektiv segling. I mån av tid coachar hon gärna andra som vill lära sig mer om avancerad seglingstrim och att maximera farten i båten. Coachingen sker på din egen båt.

Skepparens  utbildning och erfarenhet i korthet:

 Två Volvo Ocean race, med EF Education 1997-98 och Amer sports Too 2001-02.

Flera förstaplaceringar i Gotland Runt varav två i DH-klassen (Double handed)

Tidigare segelmakare på North Sails

Karin Modigh trivs lika bra på en vindsurfingbräda som när hon korsade sydkinesiska havet med Ostindiefararen Götheborg, men hemmavattnen är och förblir Stockholms skärgård. Karin är nyfiken, lugn och har ett genuint intresse för människor.

Karin är ansvarig för Leia, Vind o Vattens egen Albin Accent, som fungerar som hyrbåt och där du också kan hyra in henne som coach för privat seglingsutbildning. Hon arbetar även som seglingscoach på andras båtar.

”Bandet till seglingen, skärgården och havet knöts som sjuåring i optimistjollen och följde mig under hela uppväxten via större och större båtar upp till seglingsskutor. Som student köpte jag min egen 28-fotare tillsammans med två tjejkompisar och satte av på äventyr inom- och utomskärs. Jag började också hålla kurser ombord på min segelbåt. Sedan dess har det blivit långseglingar både med egen och andras båtar i Östersjön, runt Sveriges kuster och i franska vatten. Jag bor sedan tio år i Paris och på sistone har jag även lärt mig vindsurfa i Bretagne.

Min drivkraft är att få dela med mig av det jag brinner för i mötet med olika människor. Seglingen har gett mig självförtroende, ödmjukhet och ett meditativt lugn, kombinerat med utlopp för äventyrslustan och nyfikenheten. Det finns ständigt nya saker att lära sig och upptäcka, inte minst i Stockholms skärgård! Det är en fantastisk värld och seglingen där är mer tillgänglig än de flesta tror. Att få hjälpa till att öppna den dörren, och att utifrån de individuella förutsättningarna få människor att växa och upptäcka sig själva i relation till seglingen och hanterandet av båten, är en alldeles speciell känsla.”

Skepparens utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Kustskepparexamen och VHF-certifikat
 • Maskinbefälsexamen klass VIII
 • Seglat sedan barnsben, allt från vindsurfingbräda till tremastad fullriggare
 • Har tidigare varit seglarinstruktör i Båtägarskolan och på Sjöhistoriska museet
 • Erfarenhet som ledare och coach från sitt yrkesliv som koreograf, regissör och danspedagog
karin stockholm
ulrika skepparbild

Ulrika Lewander - med sitt lugna och trygga sätt lär Ulrika ut segling utifrån Vind och Vattens pedagogik.

"Alla borde kunna ha möjligheten att få uppleva segling och skärgården. Sjön och havet är frihet för mig och att tyst glida fram genom vattnet med fulla segel förstärker den frihetskänslan. Jag älskar att coacha och lära ut nya kunskaper och få möjligheten att dela med mig av mina seglingskunskaper känns fantastiskt. Idag skeppar jag en Arcona 36 som har tagit mig runt större delen av Sverige samt till Åland och Bornholm. Varje säsong innebär nytt lärande och nya erfarenheter, man är aldrig färdig och det är en av tjusningarna med segling."

 

Skepparens utbildning och erfarenhet i korthet:

 • Kustskepparen samt VHF intyg
 • Tidigare sjöscoutledare- lärde ut all hantering av mindre kölbåt till ungdomar, ledde två ungdomseskadrar
 • 20 års seglingserfarenhet
 • Eskaderledare till bland annat Gotland och Bornholm
 • Lång erfarenhet som ledare och coach i yrkeslivet