Om Dalarö

Om Dalarö

Om Dalarö

Dalarö är ett gammalt skärgårdssamhälle nåbart med bil eller kommunala färdmedel från Stockholm på 40-70 minuter. Dalarö ligger i södra Stockholms skärgård på en egen ö, avskild med en kanal (med bro över) från fastlandet. Själva Dalarö by ligger på öns södra udde, hög och bergig med många gamla sekelskiftesvillor och en del ännu äldre bebyggelse från 17- och 1800-talet. Platsen är berömd för sin marina historia och för sina många skeppsvrak (!). både idag och historiskt har Dalarö utgjort en port mellan skärgården och infarten mot Stockholm söderifrån. Idag går många utgår många färjor från Dalarö till resten av skärgården. I Askfatshamnen där Vind o Vatten håller till, finns också mycket annat att göra, se våra tips nedan!


Dalarö by ligger på öns sydvästliga udde, och hamnen är väl skyddad. Vattnen kring Dalarö är fulla av öar och skär och farleder går kors och tvärs med gott om sjötrafik eftersom detta än i dag är vägen in till Stockholm när man kommer söderifrån. För träning på navigation och mörkernavigering är det perfekt, massor av fyrbelysta leder och sjömärken finns utsatta. Tack vare de många öarna och skären finns många skyddade vatten inom räckhåll men det är inte heller långt ut till öppet hav, bara ett par timmars segling till horisonten!

 

 

Boende på Dalarö och i närheten:

  • Smådalarö gård – ett skärgårdshotell– omkring 5 km norr om Dalarö by och Askfatshamnen. Bra kök, bar, golfbana och konferenscenter. Buss finns till Dalarö by och till Stockholm.
  • Gålö Havsbad – Gålö ligger ca 10 km från Dalarö, bilvägen. Här kan du hyra en stuga, bo i vandrarhem eller i eget tält eller husbil/husvagn. Du behöver bil för att ta dig till Dalarö, ca 15 min att köra.
  • Dalarö hostel Lotsen – Det här är ett av Sveriges minsta vandrarhem, beläget i fiskehamnen i Dalarö. Se till att boka rum i tid, det blir snabbt uppbokat! Gångavstånd till Askfatshamnen.
  • Stugor kan hyras genom Turistbyrån på Dalarö
  • Air bnb finns på Dalarö – oftast små stugor/gästhus som du kan hyra för 1-4 personer.
  • Birgitta, ägare av Vind o Vatten, hyr ut minihus på sin tomt för 1-2 personer med gångavstånd till Askfatshamnen. Ring eller maila Vind o Vatten för att boka!

Aktiviteter på Dalarö:

Restauranger på Dalarö: