Om Dalarö

Dalaröbild

AskfatSjokortNya

Det kan vara roligt att veta lite mer om Dalarö innan du kommer hit! Dalarö har en lång historia som skärgårdsort. Ön har varit bebodd sedan 1000-talet. Idag är den äldsta bebyggelsen från 16-och 1700-talet.

Dalarö var länge ett fiskarsamhälle, och redan  under 1600-talet etablerades här den första tullplatsen för att kontrollera trafiken in till Stockholm. Dalarö har också varit militärt viktigt. Det var tänkt att Dalarö Skans, en fästning på en ö strax utanför Dalarö, skulle vakta Stockholm mot inkräktare.

Så småningom etablerades Dalarö även som lotsplats. Det finns många spår kvar. Idag kan du t ex bo i det gamla lotshuset som ligger  i fiskehamnen. Vandrarhemmet Lotsen är Sveriges minsta, med 8 bäddar, så boka i tid!! Lotsberget mitt i byn finns kvar som en fantastisk utsiktsplats.

I slutet av 1800-talet började borgerskapet hitta ut till Dalarö, och det uppfördes en mängd s k schweizervillor med gott om snickarglädje och glasverandor. Här började Stockholms sommarnöjen att växa fram sida vid sida med gamla fiskartorp, lotsbostäder, kyrka och tullhus. Dalarö blev en plats dit konstnärer och författare sökte sig, och både Anders Zorn och August Strindberg har bott här och hämtat inspiration och motiv från byn.

Idag är Dalarö ett pittoreskt och levande skärgårdssamhälle med omkring tvåtusen åretruntboende. På sommarhalvåret ökar antalet invånare till det tiodubbla och samhället lever upp rejält med många små butiker och caféer.

I Scweizerdalen finns det tre långa sandstränder med barnvänligt bad, minigolf och glasskiosk. I Askfatshamnen som ligger intill, där Vind o Vatten huserar, finns fler vattenaktiviteter att prova på, som kajakpaddling, Stand Up Paddle board och kitesurfing.  I hamnen ligger en trevlig bistro med och uteservering och uppskattat kök. På andra sidan kanalen finns fina Dalarö Bangolf med minigolfbana i marin stil, beachvolley och glasskiosk.Här finns också fina promenadstigar och löparspår i den vackra Schweizerparken.

Fem minuters promenad från hamnen finns Odinsvägen som är huvudgata i byn, med fler restauranger, butiker, mataffär, bank, café och sommartid en hel del små butiker. I Tullhuset på Odinsvägen finns museum och turistbyrå där du kan få karta för egna rundvandringar och tips om sevärdheter. Vill du veta mer om Dalarö är du välkommen att kontakta oss!

Boenden på Dalarö med omnejd:

 • Smådalarö gård – boende och konferens – ca 5 km från Dalarö by och hamnen. Buss finns.
 • Dalarö hotel Bellevue – boende och konferens i Dalarö by, ca 10 min promenad från hamnen.
 • Gålö Havsbad – på Gålö ca 1 mil från Dalarö. Boende i egen stuga, vandrarhem eller camping. Du behöver bil för att komma till Dalarö. Ca 15 min att köra.
 • Dalarö Vandrarhem Lotsen – som är Sveriges minsta vandrarhem, ligger nere i Fiskehamnen i Dalarö och bokas via Dalarö Hamncafé. Boka i mycket god tid!! Promenadavstånd till Askfatshamnen.
 • Stugor kan hyras via turistbyrån både för kortare och längre tid.
 • Ekuddens Vandrarhem på Gålö. Ca 15 minuter att köra.
 • Hotell Quality Winn, Haninge – ca 19 km från Dalarö. Lika nära Stockholm (med pendeltåg) som Dalarö (med buss).
 • Under säsongen finns det möjlighet till billig Bed & Breakfast i enkel stuga och gästrum hos mig. Skicka förfrågan! Promenadavstånd till hamnen, buss finns.

Aktiviteter på Dalarö:

Restauranger och caféer på Dalarö:

 • Dalarö krog Mysingen, Odinsvägen 10. Mysigt, pubstämning
 • Bistro Solsidan i Askfatshamnen, uteservering och hamnkontakt
 • Dalarö Lanthandel med cafe och mat i trädgården
 • Saltskutans butik och café tel 08 – 501 517 70 med servering ute och inne i 1700-talsvalven i Tullhuset, Odinsvägen
 • Dalarö Hamncafé, 08-50150920 Hotellbryggan längst ner på Odinsvägen , med takterass mot färjehamnen
 • Pizzeria, två stycken (!) på Odinsvägen
 • Dalarö Bageri