Ny sommar, ny långsegling och lite om könsroller

Esmeralda har legat i sjön i vinter. Nu är hon och jag på väg mot en ny sommar och samtidigt är vi på väg mot nya äventyr, en ny långsegling, även om det dröjer ännu ett drygt år.

När jag kom hem från min Skottlandssegling i september ville jag inte sluta segla. Jag beslöt att behålla båten i sjön för att få genomföra ännu en gammal dröm – vintersegling. Och två turer blev det. Två unika turer för de som var med – båda omskrivna i tidigare bloggar här.

Nu är Esmeralda II klädd för sommaren igen, och en första segling för säsongen har jag gjort till Mörtö Bunsö, ensamsegling just innan de sista isflaken försvann. Den sortens segling är viktig för mig för att få fylla på min egen energi och samtidigt koppla ner från allt i civilisationen. Tänk att en natt helt ensam i en alldeles stilla vik med snösmältning och fågelsång kan betyda så mycket… Jag är så tacksam att jag bor i skärgården och att det finns så fina platser nära tillgängliga från Dalarö, på bara en timmes avstånd hemifrån.

I år har jag beslutat att all lön jag kan ta ut från mina charterseglingar, kurser och event i sommar ska gå oavkortat till min kommande långsegling. Detta är alltså den sista sommaren på ett bra tag som jag driver min verksamhet på det vanliga sättet. För nästa sommar kommer jag och Esmeralda att segla iväg igen tillsammans. Till okända platser och på okänd tid. Allt som rinner in från verksamheten kommer att segla ut med mig på haven och bidra till att hålla mig flytande!

Det känns spännande att ha bestämt sig – för detta är ju en närapå livslång dröm jag har haft, att få segla långt på egen köl. Riktigt långt. Utan tids- eller plats-press. Jag vill få leva ett enklare liv, anpassat efter de omständigheter som väder, vind, båt och min egen kropp och själ ger. En del människor som ger sig iväg blir kvar därute och vill inte hem igen. De säljer allt och vill inte komma tillbaka. Jag kommer sannolikt tillbaka, med en massa nya erfarenheter som jag vill göra något av. Jag har mitt hus och min lilla fina katt Tigris kvar här hemma. Och jag har min fina verksamhet som jag byggt upp långsamt och organiskt under 12 års tid. Så min förhoppning är att Vind o Vatten ska överleva även en längre bortavaro, och att jag ska kunna förmedla seglingsbokningar till några i mitt fantastiska nätverk.

Nya samarbetspartners och nätverk

Redan i sommar påbörjar jag samarbetet med nya skeppare som seglar för Vind o Vatten. Jag är noga med vem jag väljer. Prestigelöshet och förmåga att få människor att trivas är viktigt, liksom att vara trygg i sig själv. En av de som jag kommer att börja samarbeta med har också en Linjett 35 och bedriver själv seglingsverksamhet för företagsgrupper utifrån sina kunskaper i agil projektledning.  Och jag har fler skeppare på ingång, inte minst kvinnliga. Jag samarbetar också med flera företag som bokar mig för att segla med utländska turister, vilket är fantastiskt roligt. Att visa en familj från t ex Canada eller Australien eller England vår skärgård under segel och ta med dem till naturhamnar är superexklusivt och mycket uppskattat av alla parter.

Att bygga nätverk är spännande men handlar också om förtroende. Jag tror på samarbete, inte konkurrens. Jag tror på att alla är bra på något specifikt och på att matcha ihop de som ska samverka. Men jag gillar också att driva mina projekt och företag på egen hand. Det är en intressant och ibland svår balansgång mellan integritet och samverkan. Just nu utforskar jag hur det här landskapet ska kunna utvecklas på ett bra sätt, så att alla ska kunna känna att Vind o Vatten är just Vind o Vatten – en verksamhet som står för kunskap, utveckling, personligt bemötande, nyfikenhet, rätten för alla att göra misstag (även för mig själv), en stor kärlek till segling, medmänniskor och skärgård, och en tro på att allt hänger samman.

Nu blev jag nästan religiös 😉

Det är jag nog inte. Men däremot har jag insett vikten av att lita på min intuition och att öppna mig för att allt inte går att förklara. Min genomförda och min kommande långsegling skulle inte ha kunnat genomföras om jag inte haft en växande tilltro till min inre kompass – alltså att det finns något i mig som vet vart jag ska i livet och vad jag inte vill dö utan. I den vissheten hittar jag en energi som verkar sätta mig i kontakt med precis det jag behöver för att lösa diverse dilemman.

Framgångsvägar och könsstereotyper

En av nycklarna som jag gärna delar med mig av heter “Var inte rädd för att fråga och be om hjälp!” Lita på att den som blir tillfrågad gärna bjuder på sin kunskap. Ibland får jag till o med hjälp innan jag ens hunnit fråga.

En annan bra grej är “bete dig inte som du tror att andra förväntar sig att du ska göra som kvinna/man”. Könsstereotyper är så väldigt väldigt kontraproduktiva när det kommer till segling och båtliv. När jag slutade tänka “oj nu kommer alla att lägga märke till mig för att jag är kvinna och står till rors” så slutade jag i stort sett bli särbehandlad, eftersom jag inte särbehandlade mig själv längre i tanken. Mina förväntningar på hur jag ska bli behandlad avspeglar sig rakt av till min omgivning. Det tror jag benhårt på eftersom jag har erfarit det så många gånger. Det handlar om en förändring i tanken om mig själv. Och jag trivs så mycket bättre med att se mig som en seglare bland andra seglare. Däremot är jag så klart medveten om att kvinnor fortfarande är i minoritet när det gäller att vara skeppare på sin båt, och det vill jag göra allt för att ändra på, både som förebild och som utbildare. Jag är övertygad om att vi befinner oss i en tid av stora förändringar. Och jag är lycklig över att jag får leva i en tid då kvinnor så självklart börjar ta plats i båtlivet, och att jag får vara en del av den förändringen. Jag lever mitt i min dröm, och lever av den också.

Vind o Vatten sommaren 2018

Bokningsläget inför sommaren? Det är helt otroligt bra! Har aldrig varit bättre så här dags på våren. Jag får massor av roliga uppdrag och de kurser som ska bli bokade blir det också. Vill du boka någon segling med mig så passa på nu! Det finns enstaka platser kvar på seglingskurs steg 1 och steg 2. Det går också bra att hyra in mig som coach på din egen båt, för att komma igång med den nya båten eller den nya rollen ombord.

Vill du boka hela båten så finns det många alternativ, både för kortare seglingar över dagen eller längre seglingar med övernattning i skärgården.

Jag ser fram emot att träffa nya och gamla medseglare ombord på Esmeralda II,  ute på sjön i sommar och kanske på de större vattnen framöver. Glad vår!!

Esmeralda vårrustas över en helg – lika fin under som ovan vattnet!

«

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *