Seglingskurs Stockholms skärgård, nybörjare


Seglingskurs Stockholms skärgård nybörjare

Under säsongen 2018 har vi följande tillfällen för seglingskurs steg 1, Nybörjarkurs

10-13 maj (4 dagar, max 5 deltagare) INSTÄLLD

15-17 juni (3 dagar, max 4 deltagare) FULLT

17-19 augusti (3 dagar, max 4 deltagare) Instruktör Sofia Johansson

Följ Vind o Vatten på Facebook för uppdateringar!

Seglingskurs Stockholms skärgård, nybörjare är för dig som inte har seglat förut eller bara hängt med. Under tre eller fyra dagar går vi igenom grunderna i segling med kölbåt. Du bor ombord. Max fyra deltagare. Du kan efter kursen examineras för seglarintyg steg 1.

Vem kan gå kursen?

Detta är en nybörjarkurs, där inga förkunskaper krävs.

Kursinnehåll

Du lär dig att hantera båten under segel och för motor i skyddade vatten. Efter kursen har du tillägnat dig förståelse för hur segelbåten fungerar: du kan lova och falla, gippa och slå. Du har provat att manövrera och segla båten i olika situationer. Du har fått öva på att ankra, lägga till och lägga ifrån. Vi går också igenom säkerhet och man-över-bord övningar.

Under hela kursen bor vi ombord och lägger varje dag till för lunch. Under nätterna ankrar vi i trygga naturhamnar. Du lär dig om hur man planerar sin seglingsrutt och hur man hittar en säker natthamn. Vi går igenom hur man hänger med på sjökortet och hur man tolkar en väderprognos.

Med max fyra deltagare på tredagarskursen hinner alla öva mycket på alla moment, och dessutom se en del av den vackra södra skärgården. Här är det nära till många vackra platser som Huvudskär, Fjärdlång, Biskopsö och Utö.

Kursmål

Målet med kursen är att du ska klara av att hantera en mindre segelbåt i skyddade vatten. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 1 och få intyget instämplat i NFB.s blå intygsbok. I den boken kan du sedan samla andra intyg på utbildningar inom båtvärlden som Förarintyg, VHF-radiocertifikat, Kustskepparintyg, Seglarintyg steg 2 och 3 osv. När du har tagit Förarintyget eller har motsvarande erfarenheter av navigation kan du fortsätta på Steg 2, fortsättningskursen i segling.

Om båten

Du seglar och bor på en välutrustad och mycket bekväm båt. Linjett 35 betraktas som en av skärgårdens finaste båtar. Den har gott om plats i sittbrunnen och under däck. Du sover antingen i en hytt som du delar med en annan deltagare eller i en av salongens två breda sköna kojer.

Det finns fullt utrustat pentry med ugn ombord, liksom grill som vi använder när vi äter i land om vädret tillåter. Ombord finns också täcken, kuddar, sjöställ och flytvästar till alla deltagare. Sådant brukar man få stå för själv på andra seglingskurser, men vi är lite utöver det vanliga…

Båten är utrustad med varmdusch i sittbrunnen samt toalett med tank. Det finns jolle och jollemotor. Läs mer om båten!

Så här gick det till på steg 1 kursen Kristi himmelfärdshelgen 2016 (Tack Sittbrunnen.se/Niklas Krantz för film och klippning!):


« | »