Seglingskurs Stockholms skärgård, nybörjare


Seglingskurs Stockholms skärgård nybörjare

Kurstillfällen nybörjare 2020:

29-31 maj, 3 dagar, mixad grupp (fullbokad)

12-14 juni, 3 dagar, för kvinnor (fullbokad)

23-25 juni, 3 dagar, mixad grupp (fullbokad)

10-12 juli, 3 dagar, för kvinnor (fullbokad)

25-27 juli, 3 dagar, för kvinnor (fullbokad)

27-29 juli, 3 dagar, för kvinnor (PLATSER KVAR!)

21-23 augusti, 3 dagar, mixad grupp (PLATSER KVAR!)

Följ Vind o Vatten på Facebook för uppdateringar!

Seglingskurs Stockholms skärgård, nybörjare är för dig som inte har seglat förut eller bara hängt med. Under tre eller fyra dagar går vi igenom grunderna i segling med kölbåt. Du bor ombord (OBS UNDER PÅGÅENDE PANDEMI BOR VI INTE OMBORD UTAN SEGLAR ENDAST DAGTID, DU BEHÖVER ALLTSÅ BOENDE I LAND). Max fyra eller fem deltagare, beroende på båtstorlek. Du kan efter kursen examineras för seglarintyg steg 1.

Vem kan gå kursen?

Detta är en nybörjarkurs, där inga förkunskaper krävs.

Kursinnehåll

Du lär dig att hantera båten under segel och för motor i skyddade vatten. Efter kursen har du tillägnat dig förståelse för hur segelbåten fungerar: du kan lova och falla, gippa och slå. Du har provat att manövrera och segla båten i olika situationer. Du har fått öva på att ankra, lägga till och lägga ifrån. Vi går också igenom säkerhet och man-över-bord övningar.

Under hela kursen bor vi ombord och lägger varje dag till för lunch. Under nätterna ankrar vi i trygga naturhamnar. OBS UNDER TID DÅ MYNDIGHETERNA PÅ GRUND AV DET RÅDANDE LÄGET MED CORONA-VIRUSET STÄLLER KRAV PÅ FÖRETAG ATT MINSKA SMITTSPRIDNING KOMMER VÅRA KURSER ATT FÖRLÄGGAS TILL DAGTID OCH DU KOMMER ALLTSÅ BEHÖVA HA EGET BOENDE I LAND/I STOCKHOLMSOMRÅDET. VI SEGLAR VARJE DAG TUR OCH RETUR DALARÖ. KURSPRISET SÄNKS MED 500 KR FÖR ATT KOMPENSERA FÖR OLÄGENHETEN. HAR DU LÄNGRE RESVÄG HEM HAR VI VISSA BEGRÄNSADE MÖJLIGHETER ATT ERBJUDA BOENDE I LAND.

Du lär dig om hur man planerar sin seglingsrutt och hur man hittar en säker natthamn. Vi går igenom hur man hänger med på sjökortet och hur man tolkar en väderprognos.

Med max fyra deltagare på tredagarskursen hinner alla öva mycket på alla moment, och dessutom se en del av den fina södra skärgården. Här är det nära till många vackra platser som Huvudskär, Fjärdlång, Biskopsö och Utö. På fyra dagar får du ännu mer tid att öva på alla moment och att studera teori, och vi får se ännu fler platser i skärgåden.

Kursmål

Målet med kursen är att du ska klara av att hantera en mindre segelbåt i skyddade vatten. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 1 och få intyget instämplat i NFB.s blå intygsbok. I den boken kan du sedan samla andra intyg på utbildningar inom båtvärlden som Förarintyg, VHF-radiocertifikat, Kustskepparintyg, Seglarintyg steg 2 och 3 osv. När du har tagit Förarintyget eller har motsvarande erfarenheter av navigation kan du fortsätta på Steg 2, fortsättningskursen i segling.

Om våra båtar

Du seglar och bor på en välutrustad och bekväm båt mellan 30 och 40 fot.

Våra instruktörer Per, Thomas, Eva och Ann seglar och utbildar på sina egna båtar. Vi är alla erfarna seglare inom såväl skärgårdssegling som kappsegling och havssegling.

Det finns fullt utrustat pentry med ugn ombord, liksom grill som vi använder när vi äter i land om vädret tillåter. Ombord finns täcken, kuddar, sjöställ och flytvästar till alla deltagare. Sådant brukar man få stå för själv på andra seglingskurser, men vi är lite utöver det vanliga…

Båtarna är utrustade med varmdusch ute eller inne samt toalett med tank. Det finns ofta jolle och jollemotor. Läs mer om våra båtar!

Boka din plats här redan idag.

Så här gick det till på steg 1 kursen Kristi himmelfärdshelgen 2016 (Tack Sittbrunnen.se/Niklas Krantz för film och klippning!):


« | »