Seglingskurs Stockholms skärgård Avancerad


Seglingskurs Stockholms skärgård, Avancerad

Under säsongen 2019 har vi följande tillfällen för seglingskurs steg 3, Avancerad

16-18 augusti (3 dagar, max 4 deltagare per båt)

ENDAST TVÅ PLATSER KVAR!

Seglingskurs i Stockholms skärgård – avancerad, för dig som har gått seglingskurs steg  2 eller har motsvarande erfarenhet, och har seglat ett tag. Under tre eller fyra dagar tränar vi på trimning av båt och rigg, spinnakersegling och mörkersegling. Du bor ombord och ni är högst fyra deltagare per båt. Du behöver ha Kustskepparintyg för att kunna examineras för seglarintyg steg 3.

Vem kan gå kursen?

Denna seglingskurs är lämplig för dig som har seglat en del och kan hantera en båt självständigt under skiftande förhållanden, men som vill lära dig mer om att optimera seglingen på olika sätt.  För att få avlägga provet för Seglarintyg steg 2 ska du ha Seglarintyg steg 2 samt Kustskepparintyg, eller kunskaper motsvarande dessa intyg.

Kursinnehåll

Under hela seglingskursen bor vi ombord och lägger varje dag till för lunch. Under nätterna ankrar vi i trygga naturhamnar. Du lär dig mer om hur man planerar en seglingsrutt i ytterskärgården och vad som krävs för att segla dit. Vi repeterar kunskap om väder och säkerhet ombord och går igenom hur man trimmar seglen säkert för olika vindstyrkor och vindriktningar, inklusive spinnakersegling. Vi går igenom hur riggen kan trimmas för bästa säkerhet och fart. Kursen innehåller också en kvälls/mörkersegling, där vi seglar i fyrbelyst farled.

Under denna seglingskurs får alla gott om tid att öva på alla moment, och dessutom uppleva den vackra södra skärgården. Det är nära till många vackra platser som Huvudskär, Fjärdlång, Biskopsö och Utö.

Kursmål

Målet med denna seglingskurs är att du ska klara av att självständigt hantera en normalstor segelbåt under olika väder- och vindförhållanden i alla delar av skärgården. Du ska kunna hantera din båt under segel i mörker, och du ska veta hur man sätter, seglar och tar ner en spinnaker. Du ska förstå riggens uppbyggnad och trimmöjligheter. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 3 och få intyget instämplat i NFB.s blå intygsbok. I den boken kan du sedan samla andra intyg på utbildningar inom båtvärlden som VHF-radiocertifikat, Radarintyg, Kanalintyg, Utsjöskeppare osv. När du har tagit Steg 3 kanske du vill fortsätta att utveckla din segling som kappseglare. Alternativt vill du fokusera på att segla längre bort. Vi kan tipsa dig om vägar att komma vidare.

Om båtarna

Du seglar och bor på en välutrustad och mycket bekväm båt.  Vi seglar Linjett 35, som betraktas som en av skärgårdens finaste båtar.

Den har gott om plats i sittbrunnen och under däck. Du sover antingen i en hytt som du delar med en annan deltagare eller i en av salongens två breda sköna kojer.

På steg 3 kursen använder vi i år två Linjett 35.or.  Våra instruktörer Birgitta och Thomas innehar båda sjöbefälsexamen klass 8.  Vi har lång erfarenhet av såväl skärgårdssegling som kappsegling och havssegling. Vi seglar våra egna båtar, så vi känner dem väl!

Det finns fullt utrustat pentry med ugn ombord, liksom grill som vi använder när vi äter i land om vädret tillåter. Ombord finns också täcken, kuddar, sjöställ och flytvästar till alla deltagare. Sådant brukar man få stå för själv på andra seglingskurser, men vi är lite utöver det vanliga…

Båten är utrustad med varmdusch ute eller inne samt toalett med tank. Det finns ofta jolle och jollemotor. Läs mer om Linjett 35 här!


« | »