Seglingskurser

ALLMÄNNA SEGLINGSKURSER

Säsongen 2018 kör vi igång igen med seglingskurser – fyra kurser finns just nu att boka plats på!

Vill du se hur en seglingskurs hos mig går till kan du se Niklas Krantz film här från nybörjarkursen i maj 2016.

Här finns mer info om nybörjarkursen

Här finns mer info om fortsättningskursen

Du kan “gilla” Vind o Vattens Facebooksida om du vill få information om när jag håller fler allmänna kurser!

 

PRIVATA SEGLINGSKURSER

Våra privata seglingskurser bygger på dina önskemål – och min kunskap. Ni hyr hela båten för en privat kurs.  Några gånger per år håller jag allmänna seglingskurser som går att anmäla sig till om du vill gå i grupp med andra, som de här ovan. Det som sägs nedan gäller för privata seglingskurser.

Antal deltagare är 1- 5. För att det ska bli plats för alla att arbeta och lära sig är det inte lämpligt att vara fler än så, även om jag såklart kan göra undantag på begäran.

Jag håller kurser enligt NFB (nämnden för båtlivsutbildning) normer, och är examinator för seglarintyg 1, 2 och 3. Vill du/ni hellre ha en kurs som utgår från just era behov, så hjälper jag er med det.

Alla kurser prissätts beroende på antal deltagare och längd på kursen och kan fås med eller utan övernattning ombord. Ni känner varandra från början, och får vara med och bestämma kursupplägg, färdmål och mat ombord. Så egentligen är alla mina kurser skräddarsydda!

Om du inte har någon att hyra båten ihop med rekommenderar jag mina allmänna seglingskurser som hålls några gånger per år, särskilt på våren. Dessutom finns kvällsseglingar på vardagskvällar, då du kan hänga med ut på en kortare tur i grupp. Du hittar dem och bokar under menyn seglingar/dagseglingar.

 

Här kan du läsa om olika typer av kurser!

Steg 1 – Nybörjarkurs

Detta är en nybörjarkurs, där inga förkunskaper krävs. Du lär dig att hantera båten under segel och för motor i skyddade vatten. Efter kursen har du en förståelse för hur segelbåten fungerar och har fått prova på att manövrera och segla båten i olika situationer samt att lägga till och lägga ifrån. Vi går också igenom säkerhet man över bord övningar. Efter kursen kan du skriva ett prov för seglarintyg steg 1 och få det instämplat i NFB.s blå intygsbok.

Steg 2 – Fortsättningskurs

Lämpligt för dig som har varit med som gast en del men inte fått ta eget ansvar, eller om du seglat en del men känner att du vill få mer kläm på hur man egentligen gör för att få båten att segla bättre och snabbare. Vi går igenom alla trimmöjligheter och övar mera på att segla med eget ansvar. Vi övar på olika typer av tilläggningar, för motor och för segel, och precis som på steg 1 är säkerhetsfrågor en viktig bit. för att få avlägga provet ska du ha Seglarintyg steg 1 samt Förarintyg, eller motsvarande kunskaper.

Steg 3 – Avancerad kurs

Detta är kursen för dig som vill kunna ge dig ut på lite fler äventyr; här ingår nattsegling, spinnakersegling och så det där riktiga finliret med trimningen, som gör att kappseglingshornen växer ut i pannan. För att få avlägga provet ska du ha seglarintyg steg 2 samt Kustskepparintyg, eller motsvarande kunskaper.

Skräddarsydd kurs

Om ni själva har en idé om vad det är ni behöver träna på, så utgår vi från det och planerar gemensamt ett upplägg. Det kan handla om t ex spinnakersegling, mörkernavigering, segla och navigera samtidigt, eller att öva extra mycket på tilläggningar.Det här är den bästa formen om ni är en familj eller en grupp som vill lära er tillsammans på era egna villkor och utifrån personliga önskemål. Det kan också vara ett bra sätt att prova hur det fungerar att segla ihop med vännen eller familjen innan ni slår till och köper båt själva.

Kurs på din egen båt

Har du/ni en egen båt som ni hellre vill lära er på, kommer jag gärna till er. Det finns fördelar med detta särskilt om ni just köpt båten och behöver hjälp att komma igång, eller om ni vill lära er på just er typ av båt. Ibland kan det räcka med några timmars genomgång för att komma igång, andra gånger kör vi en eller ett par heldagar. Vi kan gå igenom allt från toa, pentry och motor till skotpunkter, revning och rullsystem. Segla gör vi förstås, och testar allt ni vill. Coaching ombord kostar 550 kr per timme plus resa. För längre kurser begär offert!

kurskombo1-1
kurskombo1-.3

kurskombo2-2

 

BOKNINGSINFORMATION

För att boka en privat kurs, begär offert!

Ange hur många ni är, när ni vill segla och hur många dagar.
Välj om ni vill sova ombord, ta med egen mat och om ni vill hyra lakan.

Lämplig kurstid för att ta seglarintyg steg 1, 2 eller 3 (den kortare tiden innebär intensivare kurs):

2  personer: 2-3 dagar
3 personer: 3 dagar
4-5  personer: 3-4 dagar

Kom ihåg att ni får mer tid till övning ju färre ni är i förhållande till antalet dagar.
Examination av seglarintyg kostar 300 kr, och ligger utanför kursavgiften.

Vid övriga typer av segling där målet inte är en examination, kan ni själva välja fritt hur många dagar ni vill segla. Skicka mig ett meddelande och berätta om era önskemål, så återkommer jag med en offert.  Ett exempel: Seglingskurs 3 dagar med övernattning, skräddarsydd kurs, exkl mat, fem personer, kostar 4795 kr/person . Maila oss för mer information och offert för just era önskemål!